Devaülasyon Nedir?

Devaülasyon nedir? Devaülasyon neden ve nasıl yapılır?

Devaülasyon özet olarak bir ülkenin para biriminin diğer ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybetmesidir. Devaülasyon, devlet tarafından ülke ekonomisine dışarıdan müdahale edilerek yapılır.

Ülkemizin ileri ekonomistlerinden Mahfi Eğilmez’in kendi tanımına göre Devaülasyon:

Devalüasyon, sabit kur rejiminde, bir ekonominin, kendi parasının yabancı paralar karşısındaki değerinin, yetkili makamlarca (hükümet ya da Merkez Bankası) alınan bir kararla düşürülmesi eylemine verilen addır.  Kaynak

Peki bir ülke neden para biriminin değer kaybetmesini ister ki? Şimdi de bunun cevabını açıklayalım.

Devaülasyon Neden Yapılır?

Bir ülke ekonomisinde toplam ithalat hacmi, toplam ihracat hacminden daha fazla ise bu ekonomin dış ticaret açığı vardır. Dış ticaret açığını gidermenin yollarından biri Devaülasyon yapmaktan geçer. Devaülasyon yapılarak dış ticaret açığı önlenmeye çalışır ve bütçe denkliği kurulmaya çalışılır.

Devaülasyon Nasıl Yapılır?

Ülke parasının değeri düşürülerek ithal malların satın alınma gücü zayıflatılır, ihraç edilecek olan malların fiyatları azaldığı için ihracatı kolaylaşır bundan elde edilen gelirde artar. Bu şekilde bütçede denklik kurulması amaçlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.