Günümüz uzay çağında, hepimizin merak ettiği konular var. Bunlardan biri de uzaya yolladığımız roketlerin uzay boşluğunda nasıl hareket ettiğidir. İsterseniz şimdi bu soruya bir açıklık getirelim.
Bilindiği üzere kullandığımız aletlerin çoğu motor gücü ile çalışmaktadır. Motorlar, elektrik veya kimyasal enerjinin kinetik enerjiye dönüştürülmesi ile bir takım işlevleri yerine getirmektedir. Dünyamız üzerinde çalışan aletler sürtünme kuvveti ve zemin sayesinde yol alabilirken uzaya yolladığımız dev uzay mekiklerinde ise durum böyle değildir.
Uzay mekiklerinin uzayda yol alabilmesi için itiş gücüne sahip olması gereklidir. Yer çekiminin olmadığı uzayda itiş gücüne sahip olmanın tek yolu Isaac Newton’un “Etki – Tepki” yasasına uymaktan geçer. Bu yasaya göre bir cismin hareket etmesi için başka bir cisme kuvvet uygulanması gerekmektedir aksi takdirde karşı cisimden tepki gelmedikçe hareket söz konusu olamayacaktır.
Bu bağlamda uzay mekiklerinin itiş gücü kazanabilmesi için başka bir cisme ihtiyacı vardır. Mekikten, uzaya salınan atık gazlar itiş gücünü sağlayacak olan kuvvetlerdir. Ayrıca mekikten ayrılan parçalar “Etki – Tepki” yasasın sonucu olan “Momentumun Korunması” yasasına göre ekstra bir itiş sağlayacaktır. Uzak mekikleri bu şekilde uzayda yol alırlar.
Not: Uzayda, sürtünme kuvveti ve yerçekimi olmadığı için yeryüzüne göre enerjiyi kullanmak daha verimli olacaktır. Bu da bizim uzayda yol alabilmemizi kolaylaştırır.
Bir yanıt yazın